Adam és Eve (Tom Hiddlestone és Tilda Swinton) szerelme többszáz éve tart, és csak nem unnak egymásra. Nincsenek folyton együtt, de ha találkoznak, akkor valóban minőségi időt töltenek együtt. Ez is vámpírfilm, de semmi köze az Alkonyathoz. Jim Jarmusch stílusos drámájában a vámpírok sakkoznak és titkos koncertekre járnak, például Jasmine Hamdanéra, aki csodálatos arab énekesnő, és sokan innen ismerik.
Szegény, szegény Dean (Ryan Gosling)! A jószivű férfi tragédiája ez a történet, ahol őt nem igazán szeretik, pedig mindent elkövet a nőért (Michelle Williams). A film nem árul zsákbamacskát, ide-oda utal az időben, és tudjuk, hogy nem lesz jó vége. Ryan Gosling itt sokkal szívfacsaróbban énekel, mint a La La Landben.
Érzelgősség nélkül láthatunk igazi drámát angol módra egy gyönyörű, őszinte, de eleve terhelt szerelemből kibontakozni. Cee (Keira Knightley) nemes lány, Robbie (James McAvoy) a család pártfogoltja, egymásnak teremtette őket az ég. Családi viszály, félreértés, egy kislány hazugsága és a háború választja szét őket, de ők nem felednek.
Ha még nem tetted volna, adj egy esélyt a BBC sorozat után a filmnek is, ahol ugyan nincs Colin Firth, de van egy fiatalabb Darcy, Matthew Macfayden, és Keira Knightley, mint Elizabeth Bennet. A rendező az ízig-vérig angol John Wright, akinek különös érzéke van a romantikához (lásd: Vágy és vezeklés).
Rossz helyen, rossz időben, talán rossz korban is találkoznak, pedig igazi rokonlelkek. Bill Murray és Scarlett Johansson játsszák a főszerepeket Sofia Coppola remekében, a helyszín pedig Tokio, ahol mindketten idegenek. Egy hotelben találkoznak, összebarátkoznak, sosem lesznek egymáséi, és azt sem tudjuk, mit mondanak búcsúzóul. A film mégis többet tanít az emberi kapcsolatokról, mint sok szerelmesfilm.
A késdobálás ezzel a francia filmmel lett szexi, melyben Vanessa Paradis és Daniel Auteuil játsszák a főszerepeket. Paradis a gyönyörű, de meggyötört Adele, aki öngyilkosságot kísérel meg, de a késobáló, Gabor megmenti, és azt javasolja, legyen a segédje. Ha elvéti, a lány meghal, de úgyis az volt a kívánsága. Korai halál helyett azonban egy mesés szerelem várja.
„Csak egy lány vagyok, aki itt áll egy fiú előtt, és arra kéri, szeresse őt.” – mondja a szupersztár filmszínésznő (Julia Roberts) a notting hilli könyvkereskedőnek (Hugh Grant). A Notting Hill sok szempontból érdekes. Egyrészt ott a híresség-kis ember szerelem, aztán az őrült barátok társasága, az amerikai nyíltság versus brit visszafogottság, és a felejthetetlen párbeszédek. Nem lehet megunni!
Annyira szép, ahogy Liv Tyler és Ralph Fiennes előadásában Tatjana és Anyegin évek múltán a bálban újra találkoznak! És az a jelenet is, amikor Anyegin térdre rogyik Tatjána előtt, aki sírve mondja neki, hogy elkésett? Az ember szíve megszakad! Érzékeny, autentikus alkotás Martha Fiennes rendezésében.
Lehetséges, hogy Richard Linklater filmje a kelleténél több emberben ébresztett hiú reményt, hogy ha utazgat valamilyen romantikus helyszínen, és megismerkedik valakivel, aki tetszik neki, abból egy nap alatt örökre szóló kötés jöhet létre. Julie Delpy és Ethan Hawke minden esetre nagyon szerelmesek és szépeket beszélgetnek Párizsban. Ha ismered a folytatásokat, tudod, mi fog velük történni.
A váltakozva fekete-fehér, illetve színes Wim Wenders műremekben Berlin válik romantikus színhellyé. Az angyal (Bruno Ganz, zseniális színész) beleszeret egy artistanőbe, követi és óvja őt, aztán lemond a halhatatlanságról a szerelemért cserébe. Gyönyörű hosszú snittek.
Egy film, amiben Daniel-Day Lewis nem a sikeres romantikus hőst alakítja. Persze, attól függ, kit tekintünk sikeresnek egy ilyen relációban. Helena Bonham-Carter Ja- itt még elképesztően hamvas – végül hozzámegy, ám a szíve örökké azé a férfié marad, akivel Firenzében megismerkedett, de aztán elszakították tőle.
Beleszeretni a rosszfiúba sosem megy ki a divatból! Jó, Danny Zucko (John Travolta) tényleg közönségesen adja elő a szerelmi történetet Sandy Olssonnal (Olivia Newton-John), de ez mégis egy ízig-vérig romantikus komédia, méghozzá a lehető legjobb fajtából!
A Szex és New Yorknak van egy része, amiben Carrie rájön, hogy ő Katie az Ilyenek voltunkból, Big pedig Hubbell. A nő, aki túl bonyolult, úgyhogy a férfi inkább elvesz egy egyszerű lányt (az analógia szerint itt Natasha a Carol Ann, ha lehet még követni). És míg Carrie végül megkapja szíve választottját, Katie és Hubbell (Barbra Streisand és Robert Redford) tudják, hogy el kell válniuk. Aki nem sír a végén, annak nincs szíve!
Bár Baz Luhrmann 1996-os változata Leonardo DiCaprióval és Claire Danes-szel a popkultúrában ma jelentősebbnek számít, a régi, Franco Zefirelli-féle adaptáció hűbb az eredeti szöveghez, és finomabb is. Olivia Hussey és Leonard Whiting egyből tini idolok lettek, miután eljátszották a szerelmespárt.
Na, tudsz mondani náluk ikonikusabb párt a filmvászonról? Ezek a rosszaságok, Faye Dunaway és Warren Beatty alakításában, rendkívül felkavarók és romantikusak egyszerre. Sokan próbáltak a nyomdokaiba lépni, mindeddig sikertelenül. Végül is, igencsak romantikus dolog együtt bankot rabolni! A tragikus vég pedig új értelmet ad az „amíg a halál el nem választ” mondásnak.
Leírás ki
Hozzászólások
Küldd tovább